Mere om madspild

Vil du vide, hvorfor vi har udviklet 3 redskaber? Eller hvor mange kilo mad, vi spilder om året?

Vi har samlet en række undersøgelser om danskernes madspild, som du kan dykke ned i, hvis du vil vide mere. Du kan også læse, hvordan vi testede vanerne i 'Mad – uden – spild' i 2018. Og hvad resultaterne var for de 101 husstande, der var med i forsøget.

Fakta om madspild

Vis alle

Test af vaner til reduktion af madspild, Econet 2018

Grundlaget for 'Mad – uden – spild' er en undersøgelse fra 2018, hvor 101 husstande i løbet af 6 uger, testede 1-3 vaner, der kunne mindske husstandens madspild. Deltagerne fik særlige skraldespande ved forsøgets start, så al rest-og bioaffald blev sorteret og vejet.

Vaner, der blev testet:

  1. Lær at vurdere, om maden er for gammel
  2. Skab overblik, og lav en ”Skal spises snart” hylde i køleskabet
  3. Kig i køleskabet, og planlæg aftensmaden dagen før.

Undersøgelsens konklusion

Undersøgelsen viste, at der er potentiale for at mindske madspildet i københavnske husholdninger via de tre vaner, som undersøgelsen har testet. Deltagerne vidste mindre om holdbarhed, end de troede og fik særligt meget ud af at lære om korrekt læsning af datomærkninger og mælkeprodukters holdbarhed. 

  • Husstande, der testede alle 3 vaner, reducerede deres madspild med i gennemsnit 28 %
  • Husstande med 1-2 voksne, uden børn, reducerede deres madspild med 30-40 %
  • Børnefamilier har en særlig udfordring med madspild, især familier med teenagebørn
  • Deltagerne i undersøgelsen vidste mindre om holdbarhed, end de troede
  • Deltagerne fik særligt meget ud af at lære om korrekt læsning af datomærkninger og mælkeprodukters holdbarhed.

Tal fra undersøgelsen om Københavnernes madspild

  • I alt smider københavnske husholdninger 26.000 ton mad ud om året
  • I gennemsnit smider hver københavner 42 kg mad ud om året (præcist 41.975 kg)
  • Københavnerne smider 1,14 ton morgenmadsrester ud om året (3 kg om dagen).

Madspild baseret på familieform:

  • Bor alene                                  56,2 kg pr. person pr. år
  • Børnefamilie 0-7 år                  40,9 kg pr. person pr. år
  • Børnefamilie 8-17 år                40,5 kg pr. person pr. år
  • Par/ 2 voksne samboende        45,6 kg pr. person pr. år.

Se rapporten "Effektvurdering af indsatser mod madspild", Econet 2018 (pdf)

Danskernes madspild, Miljøstyrelsen 2017

  • Madspild fra husholdninger i alt 246.977 ton
  • Madspild pr. villa pr år: 104 kg
  • Madspild pr. lejl. pr år: 79 kg
  • Madspildet pr. dansker:  42,8 kg
     

Københavnerne og deres madspild, Norstat 2019

  • 8 ud af 10 københavnere synes, det er vigtigt at mindske husholdningens madspild
  • 83 % af københavnerne ikke har styr på deres datomærker
  • 30 % er utrygge ved at anvende madvarer, hvis de er i tvivl om holdbarheden.
  • Op mod 30 % er på ugentlig basis i tvivl om, hvorvidt en madvare er for gammel. Kun 7 % har altid styr på det.
  • 56 % af københavnerne beslutter først samme dag, hvad de skal spise til aftensmad.
  • Københavnerne vurderer deres fødevarers holdbarhed forkert. Eks. vurderer 51 % deres æg., 22 % deres brød og 36 % deres mejeriprodukter ud fra datomærkningen, selvom de kan holde meget længere end dette, og bør vurderes ved at man lugter til det/ser på det. 

Se rapporten om Københavnerne og deres madspild, Norstat 2019 (pdf)

Madspild i DK fordelt på sektorer (ton pr. år)

  • Husholdningerne – 248.000 (bemærk dette tal er fra 2017)
  • Detailhandelen – 163.000 (Tal fra 2014)
  • Procesindustri – 133.000 (Tal fra 2014)
  • Primær produktion – 100.000 (Tal fra 2014)
  • Restaurationsbranchen – 60.000 (Tal fra 2014).

Madspild er et kæmpemæssigt globalt problem, FN

Madspild er et kæmpemæssigt globalt problem. FN estimerer at 1/3 af al produceret mad i verden går til spilde.

Se rapporten "SAVE FOOD: Global Initiative on Food Loss and Waste Reduction" fra Food and Agriculture Organizations of the United Nations.

Madspild alene står for 8% af den samlede udledning af drivhusgasser

Food and Agriculture Organizations of the United Nations vurderer, at madspild alene står for 8 % af den samlede udledning af drivhusgasser.

Se rapporten "Food wastage footprint & Climate Change" fra Food and Agriculture Organizations of the United Nations.